CORONA


COVID INFORMATIE  : REISPLANNEN ?

Niet zeker of het land van bestemming een PCR of vaccinatiecertificaat vereist?  Raadpleeg dan de website van Re-open EU.  U kan hier uw reisplan met eventuele transits invoeren en raadplegen welke maatregelen van kracht zijn.


Vaccinatiecertificaten kan u terugvinden in de CovidsafeBE-app of op mijngezondheid.be GRATIS TESTCODE AANVRAGEN


Iedere reiziger kan 2 gratis testcodes aanvragen via www.mijngezondheid.be.

De testcode voor een gratis test is maar 10 dagen geldig.

Indien u zich in onze praktijk laat testen, vragen we u om de gratis testcode op voorhand door te mailen.


Indien u geen gratis testcode (meer) hebt, dan bedraagt de kostprijs bedraagt ongeveer 50 euro. Op de luchthaven van Zaventem betaalt u 67 euro voor een gewone test en 135 euro voor een sneltest.WAAR TESTEN


Aan onze eigen patiënten (met GMD in onze praktijk) bieden we de mogelijkheid om een afspraak hiervoor in te plannen .

U kan de afspraak inboeken via online agenda of telefonisch.  


Andere mogelijkheden zijn:

- Testcentra Van Dale college en Brabanthal.    

- Labo van het Heilig Hart Leuven (zonder afspraak 13u30-15u30)

- CMA-labo

- Luchthaven van Zaventem

- Testcentra Brussel

- Instituut voor Tropische Geneeskunde te AntwerpenRESULTAAT RAADPLEGEN


Je testresultaat is 24-48 uur na testname beschikbaar in Mynexuzhealth.  Verder kan u het resultaat ook terugvinden in de CovidsafeBE-app of op mijngezondheid.be.
Vaccinatiecertificaat en bewijs van negatieve covid-test

Vanaf 16 juni zal de burger zijn vaccinatiecertificaat online kunnen raadplegen (en zelf afdrukken of per post laten verzenden).

Burgers kunnen vanaf 16 juni ook terecht met vragen over dit vaccinatiecertificaat op een website (ook nu al via basisinfo te vinden op COVID-certificaat | Vlaanderen.be) en bij een centrale helpdesk COVID-certificaten (nummer: 078/78.78.50).Bewijs van negatieve PCR. 


Gezien het toenemend aantal reizigers en de berichtgeving rond vervalsing van COVID-19 resultaten, heeft het labo waar onze praktijk mee samenwerkt een beveiligd Engelstalig certificaat ontwikkeld dat automatisch gegenereerd wordt als bijlage bij een protocol van een negatief COVID-19 PCR resultaat.


In dit certificaat werden verschillende controle-parameters ingebouwd die veiligheidsdiensten kunnen nagaan om de authenticiteit van het certificaat, en bijgevolg het COVID-19 PCR resultaat, te verifiëren. Patiënten die een negatieve COVID-19 PCR test aflegden zullen dit certificaat dus bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor bij voorbeeld een evenement of als attest voor hun werkgever.
Zelf testen of laten testen?

Sinds begin april is het mogelijk om in de apotheek COVID-zelftests aan te kopen.  Er bestaat echter wel nog heel wat verwarring over wanneer je jezelf nu precies kan/mag testen. 

De beschikbare zelftests zijn uitsluitend bedoeld voor ASYMPTOMATISCHE PERSONEN zonder hoog-risico contact.   Heb je symptomen die kunnen passen bij een infectie (neusloop, keelpijn, extreme vermoeidheid, koorts, hoesten, waterige diarree...) dan mag je geen zelftest doen maar wend je je steeds tot de huisarts.    In geval van een hoog-risico contact moet er ook steeds een PCR-test via de huisarts of het triagecentrum gebeuren. 

Waarom kan een zelftest geen PCR-test vervangen?  Bij een PCR-test die door het labo wordt uitgevoerd, worden de aanwezige viruspartikels eerst vermeerderd zodat ze beter detecteerbaar zijn.   Bij een zelftest gebeurt dit niet en is de kans op vals-negatieve resultaten bijgevolg significant groter.   Bij een recente besmetting zijn er immers nog niet veel virusdeeltjes in de neus aanwezig, deze zouden dus kunnen gemist worden!!

Voor wie kan een zelftest dan wel zinvol zijn?  


  • Personen die een laag-risico contact gehad hebben en niet in aanmerking komen voor een test via de huisarts, maar zichzelf toch liever testen.
  • Personen zonder klachten of risico-contact, die uit voorzorg een test wensen.  Bijvoorbeeld, wanneer je mantelzorger bent van een fragiele persoon en met een gerust hart (én steeds de nodige voorzorgen) wenst lang te gaan om te helpen in het huishouden, zorg, .... 


Opgelet, een negatieve zelftest is dus nooit een vrijgeleide om de voorzorgsmaatregelen te laten varen!